Utilizarea SMS-urilor ca si instrument de promovare prin SMS Marketing

In prezent, SMS-ul are o rata de consum foarte ridicata la consumatori, insa este mai putin folosit in mediul comercial. Altfel spus, in timp ce zilnic intre consumatorii individuali sunt trimise miliarde de SMS-uri, folosirea acestora ca instrument de promovare prin campanii de SMS marketing este relativ redusa. Aceasta tendinta este pe cale sa se schimbe in ultima perioada, din ce in ce mai multe organizatii realizand beneficiile oferite de pe urma campaniilor de SMS Marketing, integrandu-le in strategiile de comunicare cu prospectii. Motivul acestei cresteri in mediul de afaceri este foarte simplu: Costurile unei campanii de SMS Marketing sunt reduse, au o rata de raspuns ridicata, ceea ce permite castigarea, fidelizeaza si pastrarea clientilor dar si consolidarea brandurilor. Mediile standard de comunicare disponibile pe piata vanzatorilor si promoterilor sunt evaluate de obicei prin prisma a trei factori: expunere, cost si eficacitate a mesajului.

Ca mediu nou de transmisie SMS-ul are urmatoarele caracteristici:


Vezi lista de preturi practicate!

Unde se potrivesc campaniile de SMS Marketing?

SMS-ul s-a maturizat, devenind un fenomen mondial. Pentru profesionistii din marketing si oamenii de afaceri campaniile de SMS marketing reprezinta o oportunitate imensa de a controla acest mediu de comunicare si de a-si trata clientii si colaboratorii mult mai bine. Serviciile pentru clienti imbunatatite, comunicarea si valoarea livrata vor determina rezultate spectaculoase in ceea ce priveste aprecierile clientilor si succesul afacerii. Avand in vedere natura extrem de personala a unui SMS trebuie sa ne asiguram ca vom trata acest mediu de comunicare cu respectul cuvenit. Si, de vreme ce se pare ca SMS marketingul este una dintre cele mai penetrante inventii, raportandu-ne la rata de utilizare, suntem nevoiti sa ne punem urmatoarea intrebare: Cum vom exploata acest nou canal de comunicare, fara a face aceleasi greseli ca in cazul emailurilor, si fructificand lectiile invatate din folosirea mediilor traditionale de comunicare? In continuare vom trece in revista cateva reguli si etape de baza in utilizarea eficienta a unei campanii de SMS Marketing.

Faceti SMS marketingul sa functioneze!

Pentru inceput trebuie precizat ca exista 3 scopuri pe care orice campanie de SMS marketing trebuie sa tinda sa le atinga:
 1. Generarea mai multor clienti de pe piete noi
 2. Cresterea cifrei de afaceri raportat la clientii existenti
 3. Marirea profitului
Campaniile de sms marketing pe care le veti trimite va fi determinat de scopul propus. De exemplu, mesajul transmis cand se doreste gasirea si atragerea de clienti noi va fi diferit de cel trimis clientilor existenti pentru fidelizare. Desi reusita in atingerea tuturor celor 3 scopuri esentiale este avantajoasa, incercarea de a atinge acest rezultat poate, cel mai probabil, sa incetoseze mesajul trimis. Din acest motiv este esentiala intelegerea clara a scopului campaniei inainte de stabilirea mesajului si a targetului. Inainte de proiectarea unei campanii de publicitate prin SMS, trebuie sa luam in considerare:
 1. Cui ii este adresat mesajul? (clientilor si pietelor noi, sau clientilor existenti?)
 2. Care este raspunsul cerut? (exista o actiune pe care dorim sa o execute clientul?)
 3. Care este mesajul? (care este esenta mesajului pe care doriti sa o raspanditi?)

Continutul este decisiv

Indiferent de mediul ales, continutul mesajului transmis este vital pentru succesul dumneavoastra. Nu conteaza daca este vorba de o expunere intr-o sala de conferinte, o reclama in ziar sau de publicitate prin sms – daca mesajul dumneavoastra nu este clar, scopul campaniei nu va fi atins. Mai mare nu inseamna neaparat mai bun. Da, intr-adevar, cu cat este mai mare expunerea oferita de mediul de transmitere. Insa telul dumneavoastra nu este doar acela ca mesajul sa fie vazut. Mesajul trebuie sa fie deasemenea inteles, retinut si receptorul mesajului sa actioneze in consecinta. Publicitate prin SMS ne adreseaza o provocare din acest punct de vedere. Fiind limitati la doar 160 de caractere, suntem fortati sa gandim extrem de clar felul in care vom exprima in cuvinte mesajul nostru. Cateodata exista si restrictii cu privire la anumite caractere speciale pe care unele retele de telefonie mobila le suporta. De exemplu, cand trimiteti caractere Unicode majoritatea operatorilor vor limita numarul caracterelor la 69. 160 de caractere nu reprezinta un spatiu prea mare pentru a scrie un mesaj, insasi aceasta fraza are 154 de caractere, deci veti fi nevoiti sa faceti economie la formularea mesajului.

Asigurati-va ca mesajul de tip SMS pe care il redactati este scurt si la obiect.

Daca este o chemare la actiune atunci trebuie sa fie simplu si concis. Desi numarul de caractere este limitat la 160, exista posibilitatea impartirii unui text in mai multe mesaje. Altfel spus puteti trimite un text care contine 320 de caractere impartindu-l in doua mesaje. Acest lucru se face printr-un proces denumit „inlantuire”. Ar trebui sa precizam ca desi „inlantuirea” este posibila, nu este intotdeauna si recomandabila. Acest proces permite formularea unor mesaje mai lungi, insa acest lucru poate reprezenta un inconvenient pentru receptor, care va trebui sa citeasca doua mesaje de tip SMS, atunci cand unul singur ar fi putut fi suficient. Toate acestea inseamna ca nu ne mai putem permite sa facem descrieri ample produselor sau sa folosim imagini mari pentru suportul mesajului. Suntem nevoiti sa devenim mult mai inventivi in gandire si descriere. Din fericire cultura utilizarii publicitatii prin sms ne sare in ajutor sub forma abrevierilor general acceptate, ceea ce ne permite sa compunem texte mai lungi fara a folosi cuvinte intregi.

Baza de date cu clienti

Unul dintre beneficiile reprezentate de folosirea bulk SMS-ului ca instrument de marketing este acela ca nu intotdeauna este necesara existenta unei baze de date sau liste cu clienti. Folosind solutia de trimitere SMS online de la Kendalo puteti implementa un website astfel incat vizitatorii sa poata trimite SMS online si sa popularizeze brandul dumneavoastra. Aceasta solutie reprezinta un foarte bun punct de pornire, care nu necesita existenta unei baze de date inainte de lansarea site-ului.

Personalizarea identitatii expeditorului

Kendalo ofera in prezent posibilitatea personalizarii identitatii expeditorului pentru fiecare mesaj trimis. Aceasta inseamna ca la fiecare mesaj, spatiul rezervat in mod obisnuit numarului de telefon de pe care se face expedierea mesajului, poate fi inlocuit cu numele sau sigla companiei/produsului care expediaza mesajul. Acest lucru nu este posibil in toate retelele. Folosind personalizarea identitatii expeditorului veti castiga, inevitabil, mai mult spatiu pentru text in cadrul mesajulu, deoarece nefiind nevoiti sa includeti identitatea expeditorului in mesaj veti castiga acest spatiu suplimentar. Personalizarea identitatii expeditorului este, deasemenea, un important ajutor pentru ca adauga credibilitate mesajului, la receptionare, prin validarea sursei. Chiar si fara identitatea expeditorului, Identitatea este extrem de importanta! Ar trebui sa incercati intotdeauna sa includeti in mesaj orice fel de forma de contact sau identificare (numar de contact, numele companiei). Desi acest serviciu este disponibil tuturor clientilor Kendalo, trebuie retinut ca nu toate retelele, sau telefoanele mobile, suporta acest serviciu. Daca mesajul este trimis cu personalizarea identitatii expeditorului, unui telefon sau intr-o retea care nu suporta acest serviciu, atunci mesajul va ajunge avand un numar de telefon in locul identitatii expeditorului.
 

Flash SMS

Flash SMS este o caracteristica speciala a campaniilor de SMS Marketing, care permite trimiterea unui mesaj-text standard direct pe ecranul telefonului mobil. Cu alte cuvinte, in locul trimiterii SMS-ului in casuta cu mesaje a telefonului mobil acesta va aparea direct pe ecran. Astfel, SMS-ul poate deveni mai putin suparator decat de obicei. In timp ce citirea unui mesaj din mesageria telefonului dureaza cateva secunde bune, flash SMS este un protocol foarte puternic care poate fi folosit la trimiterea mesajelor care nu trebuie salvate ci care trebuie citite rapid. Majoritatea telefoanelor mobile permit si salvarea unui mesaj flash, prin selectarea acestei optiuni din meniul telefonului dupa citirea mesajului.

Caractere Unicode (suport pentru mai multe limbi)

SMS-ul este un sistem global si datorita acestui aspect a fost proiectat cu respectarea anumitor standarde care sa permita comunicarea globala, incluzand si capacitatea telefoanelor mobile de a suporta mai multe limbi. Pentru a ajuta transferul de limbi (fiecare cu alfabetul sau propriu) in tari diferite si intre sisteme diferite a fost dezvoltat un standard numit Unicode. Acesta este o reprezentare alternativa a tuturor caracterelor alfabetice sub forma unui cod format din 4 digit, care poate fi interpretat ulterior in alte sisteme. Folosind Unicode, un mesaj poate fi transmis prin serviciul de SMS Marketing in orice limba, inclusiv chineza, greaca, araba, rusa, etc., si afisat pe telefonul mobil in limba respectiva. Oricum, pentru ca mesajul sa poata fi afisat in limba corecta pe telefonul destinatarului este necesar ca telefonul acestuia sa suporte limba respectiva.

Regulile de aur

 1. SMS Marketing bazat doar pe acceptare.
 2. Personalizati si oferiti oamenilor ceea ce doresc.

SMS Marketing bazat doar pe acceptare

 • Email-ul este personal.
 • SMS-ul este si mai personal.
Desi un email ajunge la individ direct, este ieftin, convenabil si rapid, aici este punctul in care asemanarile dintre email marketing si SMS marketing se sfarsesc. Telefoanele mobile nu au filtre anti-spam, astfel ca, teoretic, este imposibil pentru receptor sa opreasca mesajele care-i sunt destinate, chiar daca cunosc identitatea expeditorului. Stergerea unui SMS este un proces mai lung si mai tracasant decat al unui email. Datorita acestor aspecte oamenii sunt mult mai constienti de primirea unui SMS nesolicitat decat in cazul email spam. Noi recomandam cu tarie tuturor celor care se angajeaza intr-o campanie de publicitate prin SMS sa se asigure ca au permisiunea tacita a destinatarilor acestor campanii. Trimiterea de SMS-uri nesolicitate clientilor poate fi extrem de daunatoare brandului dumneavoastra. SMS-ul nu este atat de suparator ca alte medii atunci cand este acceptat, relevant si semnificativ.
 

 

Folositi SMS-ul la intregul potential!

Pentru a va asigura ca folositi SMS-ul la intregul sau potential ar trebui sa practicati marketingul bazat pe acceptare orientandu-va dupa urmatoarele linii calauzitoare:
 1. Oferiti un stimulent potentialilor si actualilor dumneavoastra clienti pentru acordul lor de a fi cuprinsi in baza dumneavoastra de date.
 2. Asigurati-va ca informatia transmisa clientului isi va mari valoarea in timp (pentru client personal).
 3. Oferiti constant stimulente folosind informatii noi de la client (creati dialog, nu monolog).
 4. Mariti nivelul permisivitatii – mai multe recompense clientului care ofera mai multe informatii!
 5. Transformati permisiunea pe care o aveti intr-o situatie profitabila pentru dumneavoastra si pentru clienti!
Daca veti respecta aceste 5 reguli (care sunt aplicabile oricarei campanii bazate pe acceptare) sunteti condamnati sa aveti succes in orice campanie de publicitate prin SMS! Suntem absolut convinsi ca apeland la Kendalo.ro veti gasi solutia perfecta pentru necesitatile dumneavoastra!  

Cauti oferta potrivita?
Suna-ne la 0724-169.966
 
Cere mai multe informatii
Aboneaza-te la Newsletter
pentru cele mai noi oferte